Уеб-камера от Семково    
 

Рила планина

 

 

По каква причина посещава Семково през зимата?
Курортът
Пистите
Ниските цени
Планината
Спокойствието
Друго
Следваща >>

Вижте архива!

Реклама

Заповядайте в Къщи за гости Орцево, с. Орцево


Най-старото име на планината Дунакс Донука и днешното Рила са от тракийски произход и означават „многоводна планина". Рила е най-високата планина в България и на Балканите и на четвърто място в Европа по височина след Алпите, Сиера Невада и Пиринеите. Най-високият й връх е Мусала - 2925 м. Рила има типичен планински характер - остри върхове и назъбени скалисти гребени, дълбоки коритни долини, циркуси и циркусни езера, обширни алпийски пасища, борови гори. Снежната покривка се запазва във високопланинските райони до края на месец юни. На връх Мусала само четири месеца температурата е над 0 С. Някога Рила е била покрита с ледници, които са издълбали огромни циркуси и са оставили около 190 красиви циркусни езера. Те са разположени на височина 2100-2800 м. Най-известни са Седемте рилски езера, Мусаленските езера и др.


Рила планина над СемковоРила планина над Семково

Красивите черно-сини езера, непристъпните алпийски върхове, застиналото слънце на небето, разнообразието от растителност, водното богатство и кристално чистия въздух, пр авят Рила планина една от най-често посещаваните планини на България.. Трудно достъпна и негостоприемна в недалечното минало, днес Рила е значително усвоена за туризъм. До всички изходни пунктове на планината има удобни шосета. За улеснение на туристите и любителите на зимните спортове са изградени десетки хижи, заслони, почивни домове, а на места и цели курортни комплекси; прокарани са пътеки са съответната маркировка; построени са лифтове и ски-влекове. Въз основа на орографската й структура и на характерни морфографски белези Рила се дели на 4 главни дяла – Източна, Средна, Северозападна и Югозападна.
К.к. Семково е разположен в Югозападна Рила в Ковачкия дял. Над Семково се извисяват някои от най-високите върхова на тази част на Рила – вр.Черна поляна /Карааланица/(2716м.), вр.Скалец /Реджепица/ (2678м.), Ангелов връх (2643м.), в.Пъстри слап /Аладжа слап/(2683м.).

Реклама

Заповядайте в Къщи за гости Орцево, с. Орцево

Сподели в социалните мрежи

Покривка:30см
Писти: Работи "Еделвайс"!


КАРТА НА ПИСТИТЕ


ИНФОГРАФИКА
Снимки от Семково
     

Актуализиране
Февруари 2024г.


 

Семково (Semkovo) във Facebook - Станете фен!!!  
Facebook

 

Начало | Настаняване | Резервации | Къде сме ние | За контакти | Карта на сайта | Летен туризъм

Посетете още:
BG-Tourism.com| bultourism.com | Tripi.bg

© 2007 - 2023 Всички права запазени.

Гласувайте за нас!


Web design by
KKeliov Design